Yogapraktijk Lewenborg, Groningen    Telefoon: 050-5418296     

wpba7ff778.png
wp75134723.png
wpd2998b6a.png
wpe4d60ae7.png
wp78d9e511.png
wpfa16d409.png
Yoga
Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent evenwicht scheppen. Evenwicht tussen inspanning en ontspanning, lichaam en geest. Er bestaan veel vormen van yoga. Hatha yoga is het meest bekend in het westen en wordt het meest beoefend.
De basis van de docentenopleiding die ik volgde was Jnana yoga. Later volgende ik bijscholingen in de Hatha yoga. Alle yoga, welke vorm dan ook, beoogt je vaardigheden aan te leren waarmee je tot een meer ontspannen leefwijze komt of momenten van ontspanning leert inbouwen.
Het onderscheid in alle yogavormen zit vooral in de benaderingswijze. Mijn aanbod bestaat uit een mengvorm van Jnana- en Hatha yoga.

Hatha yoga.
Het woord “Ha” betekent zon of mannelijke, actieve energie en “tha” betekent vrouwelijke, passieve energie. Hatha yoga brengt balans aan tussen deze twee energieën. De nadruk ligt op het leren uitvoeren van de asana’s (klassieke yogahoudingen), die een gunstig effect hebben op de werking van het zenuwstelsel, de klieren en andere organen. Bewegingen worden uitgevoerd op het ritme van de adem of in combinatie met pranayama (ademhalingsoefeningen). Een les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening. Het is een ideaal middel om stress te verminderen of even te ontsnappen uit het dagelijks leven.

Jnana yoga is de yoga van kennis en inzicht en is gebaseerd op de filosofische stroming Advaita Vedânta uit India.
De yogahoudingen worden op een meditatieve, langzame wijze verricht, met de aandacht in het hier en nu. Observeren tijdens en na het oefenen staan centraal. Dat is overal en altijd mogelijk, ook in je dagelijks leven. In het beoefenen van Jnana yoga is het van ondergeschikt belang of je een oefening wel of niet goed kunt uitvoeren. Meest belangrijke is wat jij daarin ervaart, denkt en voelt. Door hier bewuster van te worden krijg je dieper inzicht in de patronen die in je leven een rol spelen en in wie je werkelijk bent.

In Hatha yoga staat het lichamelijke meer centraal, in de Jnana yoga het inzicht krijgen in wat je ervaart in het oefenen en wat dit je vertelt over jezelf.
Het is natuurlijk fijn als je weet hoe je middels oefeningen ontspannen kunt worden. Jnana yoga gaat een stapje verder. Het maakt je bewust van wat er ervoor nodig is om tot een ontspannen leefwijze te komen. Hier heb je elke dag profijt van.

Ben je toe aan verandering in je leven dan biedt een cursus Jnana yoga je hier veel mogelijkheden voor.
Wanneer er een wind van verandering waait,
bouwen sommigen windschermen, anderen windmolens

Wil je weten wat er in de lessen wordt aangeboden, klik dan hier voor de folder.
wpa5849092_0f.jpg