Yogapraktijk Lewenborg, Groningen    Telefoon: 050-5418296     

wpba7ff778.png
wp75134723.png
wpd2998b6a.png
wpe4d60ae7.png
wp78d9e511.png
wpfa16d409.png
Meditatie
Mediteren is tegenwoordig erg in maar wat betekent meditatie? Meditatie is het moment waarin je onverdeeld bent, er even “niet iets is”. Dit klinkt eenvoudig maar wanneer je je ogen sluit komt er over het algemeen een stroom aan gedachten, beelden en gevoelens op gang. Onbewust pik je er een gedachte uit waar je op voort borduurt en voordat je het weet ben je al weer aan het denken.

Het ik (ego) kan je flink in de weg zitten omdat het van alles blijft claimen.
Op mooie beelden of visioenen reageert het met “genieten”, op angstige gevoelens reageert het met afweer: “zie je wel mediteren is niets voor mij”.
Hierdoor stagneert het mediteren en ongemerkt stap je in de valkuil van “mooie gedachten willen hebben’” die je elke volgende keer, als je gaat mediteren, projecteert in het nu.

Meditatie is een ontmoeting met jezelf. Uit recent onderzoek is gebleken dat het een effectieve training voor je hersenen is. Je traint jezelf in het geen aandacht meer geven aan opkomende gedachten, ze te zien als golven die uit de zee opstijgen en er weer in oplossen.
Wanneer dit lukt wordt het rustiger in je hoofd. In een volgende fase komen er ruimtes tussen de gedachten. In die momenten kun je spreken van meditatie. Doordat dit vaak een prettige ervaring is claimt het ego het direct en dan ben je alweer aan het denken terwijl je wilde gaan mediteren.
Er kan ook angst ontstaan wanneer er voor het eerst ruimtes tussen de gedachten komen. Dit claimt het ego achteraf ook omdat het er niet van houdt “het bekende los te laten”.
Onbekend maakt onbemind is een uitspraak die voortkomt uit dat ik-je.

Mediteren vraagt dus om aandachtig te kunnen zijn, alert te zijn. In feite train je je hersenen om niet aan van alles tegelijk te denken, minder verdeeld te zijn. Naarmate dit lukt zul je merken dat je ook in je dagelijkse bezigheden steeds minder verdeeld bent waardoor je je innerlijk rustiger gaat voelen.

In het begeleiden van meditaties is mijn doel dat je steeds meer je eigen leraar wordt.
Wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander niet. Daarom krijg je verschillende vormen van
meditatie aangeboden zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.wpf201f561_0f.jpg

wp85f942c0.png
wpe9bb7da9_0f.jpg