Yogapraktijk Lewenborg, Groningen    Telefoon: 050-5418296     

wpba7ff778.png
wp75134723.png
wpd2998b6a.png
wpe4d60ae7.png
wp78d9e511.png
wpfa16d409.png
Chakra’s ervaren
Het woord chakra betekent wiel. Chakra’s zijn centra van geestelijke energie. Ze zijn verbonden met het menselijk lichaam. Ze transformeren energie van binnen naar buiten en omgekeerd. Het zijn dus energiebronnen maar je kunt ze ook zien als niveaus van bewustzijn. Ze beïnvloeden ons op lichamelijk, psychisch en spiritueel niveau en elk chakra doet dit in zijn eigen gebied.

Er zijn zeven chakra’s. Vrouwen doorlopen elke zes jaar een chakra en mannen doen hier zeven jaar over. Op je tweeënveertigste of negenenveertigste levensjaar ben je een cyclus rond geweest. Als het bewustzijn zich in een bepaald chakra bevindt heeft de mens meer toegang tot
die bepaalde energie. De andere chakra’s zijn ook actief maar de nadruk ligt in een bepaalde fase meer op een bepaalde energie. Dit is duidelijk te zien in de (peuter)puberteit als de energie van het derde chakra actief is. Kinderen van twee en drie jaar ontwikkelen hun “ik” en leren “nee” zeggen. In de puberteit komt deze fase terug. De energie richt zich in deze periode op het verder ontwikkelen van de kracht van het ego met als thema: “Wat wil ik van de wereld en de mensen en hoe kan ik dat verkrijgen”. Op deze pagina is onvoldoende ruimte om dit voor elk chakra te bespreken. Wil je meer weten over de fasen en kwaliteiten van de chakra’s klik dan hier.

Chakra’s  reageren op onze gedachten, intenties, gevoelens en emoties en staan daarmee in verbinding met de fysieke en materiële wereld. Ze hebben effect op elk aspect in ons leven.
Van gezondheid, relaties en tot je financiële status. Om in je kracht te zijn is het belangrijk dat het hele chakrasysteem goed samenwerkt maar dit is vaak niet het geval.
Er kunnen blokkades ontstaan waardoor de energie niet goed meer kan stromen. Hierdoor komt er een tekort aan energie in een bepaald chakra. Dit tekort wordt dan door een ander chakra gecompenseerd waardoor deze juist overactief wordt.
Een voorbeeld hiervan is als je teveel druk op jezelf legt, alleen gericht bent op presteren. Hierdoor komt er een overschot aan derde chakra energie. Dit ervaar je als stress. Als je luistert naar dit signaal door meer rust te nemen dan herstelt de energie weer. Blijf je over je grenzen gaan en kom je dan tot rust dan kan het zijn dat dit energieoverschot plotseling doorschiet naar het vierde chakra. Dit kan zich uiten in hyperventilatie of hartklachten.
Met gerichte oefeningen en meditatie kun je de energie van de chakra’s beïnvloeden.

Vaak laat het lichaam al zien waar het probleem zit. Mensen met een energieblokkade  in het eerste chakra hebben vaak korte Hamstrings en voelen zich snel vermoeid. Door deze spieren regelmatig te rekken worden ze langer en neemt de vitaliteit weer toe .
Zo zijn er voor elk chakra oefeningen die de energie van een bepaald chakra versterken.

In het programma van de yogalessen komt het werken met de chakra’s regelmatig terug. Door (adem)oefeningen, visualisaties en meditaties wordt de energie van een bepaald chakra versterkt en beleefd. Dit maakt je bewuster van hoe de verschillende energieën afzonderlijk en in samenhang met elkaar werken.
wpb2cee202_0f.jpg